Noèlia Cobo Cartañà

divendres, 30 de desembre del 2011

Els fluxogrames

Són una eina que s'utilitza per representar procediments encaminats a resoldre una tasca. S'utilitza en diferents àmbits. 
Per als futurs mestres, hi pot haver dues utilitzacions : 
1- Planificació de tasques pròpies relacionades amb el desenvolupament de la tasca professional. 
2- Presentar als alumnes aquesta eina, ja que és un bon mitjà per aprendre i practicar amb la presa de decisions, resolució.
Podem realitzar fluxogrames amb molts programes, però, a nosaltres, se'ns ha presentat un programa anomenat Gliffy, que es pot trobar a : http://www.gliffy.com

Aquesta eina a part de poder crear, guardar i editar diagrames de flux, també permet treballar amb altres tipus de representacions gràfiques i exportar a diferents formats la feina feta. 

La tasca a realitzar a classe era: 
Crear a Gliffy un diagrama de flux que representi l'acció travessar una cruïlla on hi ha semàfors, exportar-ho a jpg i penjar els resultats, comentats, al bloc.

El meu resultat ha estat aquest : 











Aquesta eina, m'ha estat de fàcil accés i m'ha servit per aprendre a realitzar fluogrames, crec que en un futur la puc utilitzar però amb un format per els infants. 

Salutacions
Noèlia 

Els mapes conceptuals

Hi ha coses que en un text podem trobar i que en una imatge no i viceversa.
Diferències entre foto i text :
-TEXT- és descriptiu // costa transmetre emocions // hi ha un ordre. És bo per transmetre dades.
- FOTO - és visual i subjectiva.
              - podem veure emocions.
              - és un instant.

Sempre hem de tenir present, com volem transmetre les dades o els conceptes o les emocions i escollir l'eina que més ens serveixi.

Què és un mapa conceptual? 
Un mapa conceptual és una representació visual de dades.
Ens serveix per transmetre dades, sense emocions. Els mapes conceptual els podem crear els mestres i són senzills.
En un mapa conceptual, representem la nostra realitat del problema.
CmapTools és l'eina que farem servir per la realització de mapes conceptuals.
El meu mapa conceptual és aquest :













Espero utilitzar més aquest programa en el meu futur com a mestra, ja que té moltes eines i recursos que poden servir per l'educació.


Salutacions
Noèlia.

dijous, 29 de desembre del 2011

El glog

El Glog és nou per mi i és una eina que no havia utilitzat mai.

Un glog és una pàgina web en la qual es poden penjar, escrits, fotografies, vídeos, enllaços, gràfics..etc de forma gratuïta.

Moltes vegades, aquest ha estat usat per fer classes, ja que una característica principa és que es pot utilitzar el seu link o enganxar el seu codi embed en un lloc web gràcies al URL i al HTML.

Per poder crear un compte a Glogster, us deixo l'enllàç a la pàgina i a partir d'aquí s'ha d'anar descobrint a poc a poc.
http://www.glogster.com/

Jo ja he fet el meu GLOG per desitjar-vos bones festes i feliç any 2012



Us adjunto l'enllaç per poder visualitzar millor el glog : http://www.glogster.com/noecobo/unfinished-glog-1/g-6lr79e6b7tl2hbnt5nqsla0?s=imgglog


Salutacions.
Noèlia

El programari lliure

Un programari és u conjunt de programes i cada un d'aquests té una funció específica : El programari d'un ordenador està format per diferents seqüències que el processador va llegint, interpretant i executant.
Els programadors el que fan és escriure la informació que després serà llegida i interpretada pel processador.

El programari lliure està format pel codi font i normalment no està crear per una empresa, però pot haver-hi alguna excepció. El codi font garanteix simultàniament quatre llibertats:
Es pot usar en qualsevol finalitat
Permet redistribuir-lo a tercers.
Ens permet estudiar-lo a les necessitats que un vulgui
I permet introduir-hi millores i fer-les públiques per tal de que es benefici tothom.

Per poder fer ús d'un programa d'ordinador, només necessitem el codi executable, el copiem al disc dur i en poden fer ús.
Firefox i OpenOffice, són dos d'aquests programes importants que han creat el programari lliure. Són dos programes creats per gent que té temps lliure i l'inverteixen amb l'informàtica, per tal de que tots en puguem sortir beneficiats, ja que aquest tipus de programari lliure, és gratuït.
Us adjunto el link d'una pàgina d'on es pot extreure més informació :

http://www.edu365.cat/eso/muds/tecnologia/programari2/glossari.htm

Salutacions.
Noèlia

Prezi

Què és Prezi? 
Prezi, és un programa on-line amb molts recursos i moltes eines per poder desenvolupar.
A nosaltres aquests programa se'ns ha presentat d'una manera molt interessant. Hem de treballar a partir de metàfores visuals.
Per començar és important saber de quina manera podem treballar a Prezi.
A Prezi no hi ha diapositives, sinó que és un espai de treball molt ampli, en el qual s'hi va afegint de diverses formes : text, so, video i imatge..etc. Quan tenim aquests elements els posem un frame, són com uns [ ] i es forma com una diapositiva, la qual quan ho tenim tot enllaçat podem fer un camí anomenat : path, amb el que a l'hora d'iniciar la nostra presentació s'anirà movent per l'espai de treball i anirà apareixent tot el que hem anat desenvolupant.

Prezi no ha de ser utilitzar com el Power Point. Podem tenir un nucli de continguts i anar canviar el camí, depèn de cap on vulguem enfocar el treball a realitzar.

El meu Prezi és aquest :




He realitzat un altre Prezi :






Espero que aquest programa us ajudi en molts casos!

Salutacions.
Noèlia

Wiquipèdia

Què és la Wiquièdia ? 
La Wiquipèdia, és una pàgina creada per compartir informació, és de lliure accés, per tant significa que tothom pot extreure informació i també se'n pot afegir. És important, quan posem informació, dir la seva bibliografía, d'on i perquè posem això?! El que no podem fer és posar alguna informació, sense haver establer algunes referències per demostrar que allò que estem posant és cert.
Jo això no ho sabia, pensava que tothom podia escriure d'una manera anònima i descontrolada, però me'n vaig adonar que això no era així. És important que tot el que escrivim i diem a wiquipèdia, pugui estar demostrat.

Amb les meves companyes de classe, vam escollir un tema : El Síndrome de Down, ja que vam veure que hi havia poca informació i ho vam voler ampliar . Aquest és el link de la pàgina: http://ca.wikipedia.org/wiki/S%C3%ADndrome_de_Down

L'apartat que nosaltres vam afegir va ser : La integració escolar dels infants.
Per poder escriure aquest apartat vam tenir en compte aquests apartats:
1. Inicia una sessió
2. Clicar sobre la tecla : MODIFICAR.
3. Per introduir un títol 'ha de posar doble igual (=) tan davant com darrera.
3. Per citar un fragment d'un llibre s'ha de posar devant <ref> i darrera </ref>.
4. Per citar un fragment d'una pàgina web s'ha de posar devant [[ref> i darrera </ref>]]
5. Quan amb tot el que has escrit vols destacar alguna paraula perquè s'enllaci a una altra pàgina, s'ha de osar doble ([[ al principi d'aquesta i al final]]) EX : [[nena]]


Hi ha una pàgina que s'anomenta : llibre de l'estil, que explica tot el necessari per poder canviar o agregar coses noves a la Wikipèdia. 
http://ca.wikipedia.org/wiki/Viquip%C3%A8dia:Llibre_d%27estil

Espero que serveixi d'ajut a molta gent.

Salutacions
Noèlia

Imatges i audios legals

Sabem del cert, si les imatges i els audios que treiem d'internet i que usem per posar a qualsevol lloc són legals?
Jo, a classe de GTIC, he descobert varis programaris on sé del cert que puc treure música i imatges sense tenir cap problema de legalitat .

Per començar us parlaré de Jamendo : http://www.jamendo.com/es/
Jamendo, és una pàgina web on s'hi pot descarregar tot tipus de música, gratuïtament i amb total legalitat.
Aquesta pàgina és usada per diferents autors que es donen a conèixer i no tenen un fi econòmic, tot i que pots pagar si ho vols per ajudar-los a ells. És important mirar la llicència que té la pàgina per saber si es pot agafar o no la música.

Per buscar imatges ho podem fer a través de flikr : http://www.flickr.com/
Flickr, és un espai on la gent pot compartir les seves imatges. En aquest cas s'ha de mirar la llicència de cada fotografia, ja que pot ser que n'hi hagi que es puguin usar totalment i n'hi poden haver d'altres que tinguin un ús restringit o no es puguin usar.

Un altre exemple de cercador d'imatges, és amb  Google, però a l'apartat de cerca avançada. De totes maneres sempre ens hem de fixar amb el tipus de llicència que tenen, ja que podríem estar fer ús de fotografíes no legals sense saber-ho.

Noèlia

Movie Maker

Movie Maker, era un programa que jo ja coneixia, però que feia temps que no l'utilitzava.
L'objectiu de la classe, era crear una presentació de movie maker mitjançant, una cancó, un vídeo i unes imatges. Aquest muntatge havia de durar un minut.

Per començar vam mirar el vídeo - vistes blanquerna.
Seguidament, vam escoltar una cançó, extreta de jamendo la qual ocupava 4,3 megues.
Per agafar un tros de vídeo que hem gravat, tallar-lo i que ens quedi a l'inici hem :
- D'arrossegar el vídeo al Movie Maker.
- Clicar a Edita i divideix i el que no vulguem ho hem de suprimir.

Per posar una fotografía, l'hem d'arrossegar fins la carpeta i llavors arrossegar-la fins al lloc del vídeo on la vulguem posar.

Per posar la música :
- Anem a inici i afegeix música. Sempre podem triar si sentir l'audio del vídeo o ens interessa només escoltar la música.

És important l'ús de les transicions, per enllaçar trossos de vídeo que no lliguin gaire. S'han d'utilitzar els encadenats.
També podem fer ús de colors sèpia i blanc i negre.
S'han d'afegir títols que podem gestionar el temps que volem que durin a llegenda i durada.  També podem canviar el color de fons dels títols.

Finalment, la meva creació ha estat aquesta:
http://youtu.be/kHrqfmqv8Ik

Animeu-vos a fer ús d'aquest programa ja que serveix per a moltes coses.

Ara us penjo el link de la presentació amb Movie Maker de la S.A.E :
http://www.youtube.com/watch?v=_mgBZhJhNc4&feature=youtu.be

Gràcies .
Noèlia

Power Point

Bé, segur que tothom ha utilitzat el power point per realitzar presentacions, però la qüestió és, la manera la qual l'utilitzem és la correcta?
L'ús que normalment l'hi donem al power point, pot fer que si estem realitzant una presentació, perdem als oients ja que és possible que sense tenir-ho amb compte, estiguem desenvolupant un doble discurs.


Consells per a fer un bon ús del Power Point : 
- Quan vulguem destacar una presentació utilitzarem colors forts al fons i clars a la lletra . (Aquests colors forts no han de ser abusius com el negre, ja que cansa massa la vista).
- El tipus de lletra ha de ser molt clar. Podem establir un canvi de lletra quan vulguem destacar alguna cosa (Negreta o subratllat).
- Sempre s'ha de posar la lletra necessària, però depen de l'ús que li donem.
- És important, amb educació infantil, donar ús de joc a un power point, per exemple, podem encetar un tema amb un poema en gran, anar remarcant les paraules que no entenen, ja que aquest ús és més lúdic i el nen pot recordar-se fàcilment de varies coses que li hagin cridat l'atenció.
- Podem fer animacions amb transicions
- Afegir-hi mapes coneptuals.
- És possible, per interectuar amb el grup/classe, afegir-hi un llorigó (trampa), per descol·locar.

Per acabar, deixo un link, extret del blog de Gtic, en el qual hi podem trobar molta més informació sobre els usos creatius de power point i sobre els usos tradicionals :
http://pers.blanquerna.url.edu/jordisimon/doc1302a.pdf

Salutacions.
Noèlia

Google Docs

Google Docs ha estat, per mi, una de les eines que més he utilitzat des de que la conec.
No sabia que existia aquesta eina, ja que no n'havia sentit a parlar mai i quan la vaig descobrir , la vaig començar a utilitzar i realment em va agradar.

Google Docs, és una eina de Google , en la qual els usuaris treballen on-line.
Per poder crear un google docs, per tant, només s'ha de tenir una conta gmail i així ja es pot començar a treballar.


Amb Google Docs podem  crear : 
- Documents : és com treballar amb word, però on-line, sense haver d'anar guardant les coses ja que es guarda al moment i ho pots compartir amb algun, company/a , mestre/a i per tant els dos ho podeu modificar al vostre gust.
- Presentacions: és com treballar amb power pont, però on-line, amb les mateixes característiques que un document, pot anar compartit i es pot modificar sempre que és vulgui.
- Full de Càlcul : és com fer ús d'Exel.
- Formulari : jo no coneixia cap eina per fer un formulari i aquesta m'ha servit perquè és senzilla, fàcil d'aprendre i pots enviarla on-line i que te l'ha contestin. Aquesta informació després la pots classificar de la manera que tu vulguis .
- Dibuix : és com fer ús del Paint.
- Table: és una eina per crear taules on es classifica la informació. Amb aquesta pots classificar l'informació del formulari creat anteriorment.

Bé, després d'haver descrit què és Google Docs, per veure com l'utilitzo jo, penjaré algunes de les activitats fetes  l'aula amb aquesta tècnica.
Una activitat amb google docs, ja la vaig penjar en una altra entrada, era aquesta : http://noecobo3.blogspot.com/2011/10/els-ordinadors-portatils-i-els-llibres.html

Presentació amb Google Docs : link :  https://docs.google.com/present/edit?id=0Abo01YztN2bhZGRyNDl4cndfMGM1dnZmZGd4&hl=en_

Codi embed :



Formulari actiu amb link :
https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?hl=ca&formkey=dG5GN1JYN1laenpjQl83MFg1NWQyX1E6MQ#gid=0

Formulari classificat amb tablet: https://docs.google.com/spreadsheet/pub?hl=ca&hl=ca&key=0ApDC9vu1MdtXdG5GN1JYN1laenpjQl83MFg1NWQyX1E&output=html

Bé, aquí us deixo les eines que jo més utilitzo amb google docs,penjades amb link i amb codi embed  i us invito a que feu ús d'aquesta aplicació de google ja que és molt fàcil i molt útil.

Noèlia





Twitter

El twitter ha estat una de les eines que he après a utilitzar a classe de Gtic durant aquest curs. Aquesta eina, jo ja la coneixia, però sincerament no en feia ús, ja que ningú m'havia explicat com anava.

Per fer-ne un ús educatiu ens vam crear un twitter a classe per poder buscar diferents notícies i diferents blogs, entre d'altres, d'escoles i de notícies relacionades amb l'educació.
Amb el nostre twitter he après a fer ús de diferents eines com per exemple el hashtag # que és com un "grup" del facebook. La pàgina on es creen els hashtag s'anomena twubs.

Aquí, nosaltres hem anat penjant els varis recursos educatius que hem trobat.
Enllaç al meu twitter : http://twitter.com/#!/noecobo3
Enllaç a la pàgina twubs : http://twubs.com/

Espero que feu ús d'aquestes eines, ja que a mi personalment m'han servit , també, per desenvolupar el treball del comunicador, que ha estat seguit per twitter, entre d'altres! :)

Gràcies!
Noèlia